‘Bewegen zit juist in de kleine dagelijkse dingen’

Anita van Rechteren leerde van haar fysiotherapeut Alien Veltink (links) dat kleine bewegingen, zoals koffie inschenken, er ook toe doen.

Het belang van beweging is groot. Cliënten in het verpleeghuis bewegen vaak te weinig. “Zeker voor cliënten die al een beperking hebben, zijn kleine dagelijkse bewegingen essentieel”, vindt fysiotherapeut Alien Veltink.

Dat beweging goed voor je is, is al heel lang bekend. Hier is steeds meer aandacht voor. Alien werkt deze zomer al 25 jaar als fysiotherapeut bij St. Elisabeth in Delden. “Beweging geeft veel lichamelijke voordelen. Je bouwt kracht op en je werkt aan je conditie. Daar­naast zorgt bewegen voor een betere nachtrust en een betere stoelgang, waardoor je je energieker voelt.”

Sociale rol

Beweging is ook goed voor het brein. “Hoogleraar Erik Scherder kan daar zo inspirerend over vertellen.” Naast dat beweging goed is voor het lichaam en de geest, is er nog een belangrijk aspect. “Bewegen heeft ook een sociale functie. Het kan natuurlijk individueel, maar je kan het ook samen doen. Juist dat is van belang voor heel veel mensen.”

Kleine bewegingen

Al jaren helpt Alien mensen bij hun revalidatie. Daarnaast is ze te vinden op de afdeling voor mensen met lichamelijke en geheugen­problemen. Regelmatig krijgt iemand te horen dat het belangrijk is om te bewegen. Maar in sommige gevallen is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Alien: “Mensen denken vaak aan sporten of fysiotherapie. Maar juist de kleine dagelijkse bewegingen zijn van belang.”

"Zelf je broodje smeren is ook beweging"

Broodje smeren

“Er is bijna altijd iets wat iemand nog wel kan. Er zijn bijvoorbeeld mensen die niet meer kunnen lopen. Maar zij kunnen nog wel zelf een broodje smeren of de rolstoel op de rem zetten. Ook dat is al beweging. Als iemand nog wel een paar stappen kan zetten, moeten we kansen benutten. Als zorgmedewerkers de rolstoel iets verder van het toilet afzetten loopt iemand toch iedere dag een paar stappen extra. Dat is mooi meegenomen.”

Eigenwaarde

Het zelf meehelpen doet iets met je eigenwaarde. “Zo kunnen bijvoorbeeld cliënten met een halfzijdige verlamming zichzelf voortbewegen door te ‘trippelen’ door het huis. Dat is niet alleen beweging, het levert ook een stukje onafhankelijkheid en vrijheid op. Cliënten houden de regie in handen. Samen kijken we naar wat nog kan en stimuleren we beweging zoveel mogelijk. De cliënt voelt zich daar prettiger door en dat is ook fijn voor de medewerkers.”

Mindset

In het Carintreggeland Huis St. Elisabeth in Delden heeft Carintreggeland een pilot opgezet voor bewegen. Er is onder andere gekeken naar welke bewegingen in de dagelijkse routine kunnen worden opgenomen. Denk aan een broodje smeren of zelf de aardappels schillen. Daarnaast zijn activiteiten gezocht die bij de cliënt passen, zoals bijvoorbeeld overgooien met een bal. Een van de uitkomsten van de pilot bevestigt dat bij zorgcollega's een omslag in denken nodig is. De mindset zal moeten verschuiven van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. Alien: “Zorgmedewerkers zijn gewend om de mouwen op te stropen en iemand te helpen. Daar zijn ze ook voor opgeleid, maar vaak kan iemand meer dan je denkt.” Een conclusie die tevreden stemt, aangezien Carintreggeland hier al langer mee bezig is.

E-health

Om beweging te stimuleren gebruikt Carintreggeland onder andere technische (hulp-)middelen. Zo is er een fiets­labyrint en kunnen cliënten gamen met de Silverfit 3D. Dit verrijdbare systeem bestaat uit een computer, een groot beeldscherm en een 3D-camera. De cliënt stuurt de oefeningen aan door te bewegen. Ook duofietsen, beweegboxen en beweegtuinen zorgen voor extra mogelijkheden. Alien: “Een omgeving moet jou uitnodigen om te bewegen. Gelukkig zijn er steeds meer opties.”

"Beweging is niet alleen goed, het levert ook onafhankelijkheid en vrijheid op"

Zoals de naam al zegt is de duofiets bedoeld voor twee personen. Maar het is natuurlijk altijd mogelijk om af te stappen en een foto te maken, zoals hier.

Vrijheid in

de beweegtuin

Carintreggeland Huis De Schutse in Rijssen heeft sinds vorig jaar een nieuwe beweeg-beleeftuin. “Bewoners kunnen hier aan hun conditie werken. En als ze onrustig zijn kunnen ze in de tuin afleiding vinden”, legt medewerker Welzijn en Activering Leidy Gerritsen uit. “Er zijn onder andere twee ‘stoelfietsen’ en een bal waar muziek uitkomt als je eraan draait. Naast beweging zorgt de tuin ook voor ontspanning. Even wat bloemen plukken. Een rondje met de rollator. Het geeft de mensen vrijheid. Ze worden geprikkeld om naar buiten te gaan en zitten daardoor lekkerder in hun vel.”

Deel dit artikel