Jezelf ontwikkelen om samen te kunnen groeien

Het is een kans die ze met beide handen aangrijpen. Ursela Beverdam en Anke Mulder volgen sinds september de opleiding Gespecialiseerd Verzorgende Somatiek en Psychogeriatrie.

Beiden werken ze al langer in de zorg. Ursela (50) werkt sinds 2016 bij Carintreggeland Huis Anholtskamp in Markelo. “Hiervoor werkte ik tien jaar lang in de wijkverpleging. Nu werk ik op de afdeling met cliënten met geheugen­problemen. Prachtig werk.” Anke (58) werkt sinds 2018 bij Carintreggeland Huis De Wieken in Delden. “Ik heb jarenlang in de makelaardij gewerkt. Toen ik vrijwilligster werd in een hospice ontdekte ik dat mijn hart bij de zorg ligt.”

Handvatten

Bij Carintreggeland krijgen ze de kans hun kennis uit te breiden door een eenjarige opleiding te volgen bij IMOZ. Iedere maand komt de klas met negen studenten bij elkaar. De eerste maanden alleen online, de laatste tijd ook fysiek, op gepaste afstand. Ursela: “Het is intensief, maar heel interessant. We krijgen handvatten om de zorg belevingsgericht te maken. We sluiten dus aan bij de belevingswereld en de gevoelens van een cliënt.” Anke vult aan: “Bij De Wieken krijgen we steeds vaker te maken met dementie of andere psychische problemen. Daarom krijgt per team één persoon deze opleiding aangeboden. Een welkome toevoeging.”

"Als vrijwilligster in een hospice ontdekte ik dat mijn hart bij de zorg ligt"

Luisterend oor

Ursela: “Luisteren, samenvatten en doorvragen. Dat komt in de opleiding iedere keer terug. We leren echt in de schoenen van de bewoners, maar ook in die van de familie te staan. Ik ben zelf veel meer een luisterend oor geworden. Eerder zei ik wel eens: ‘Oh, dat heb ik ook meegemaakt’, nu laat ik mensen echt uitpraten en probeer ik me te verplaatsen in diegene.”

Open voor ontwikkeling

Niet alleen Ursela en Anke hebben veel aan de opleiding; ze delen hun kennis met teamleden. Anke: “We kunnen met andere collega’s, vrijwilligers en mantel­zorgers door deze opleiding beter ondersteunen. Je krijgt een soort adviserende en begelei­dende rol. Alles om er altijd voor te zorgen dat we aansluiten bij de belevings­wereld en gevoelens van de cliënt. Bij Carintreggeland is het motto ‘waardevol leven’, daar draagt dit zeker aan bij.” Als medewerker krijg je volgens de dames genoeg kansen. Ursela: “De opleiding is heel intens, maar wel heel leuk om te doen. Gelukkig is er bij Carint­reggeland ruimte voor ontwikkeling.”

Zorgmomenten

vertragen

De opleiding leert Ursela Beverdam en Anke Mulder om écht aandacht voor bewoners te hebben. Ook al is de opleiding pas in oktober afgerond, beide merken ze al verandering. Ursela: “Ik ben veel rustiger geworden, ik neem veel bewuster tijd voor mensen. Daar ben ik wel in gegroeid.” Ook Anke merkt al verandering. Ga eens even rustig bij een cliënt zitten en vraag eens hoe het gaat. En onderzoek het levensverhaal, dan leer je de cliënt pas echt kennen.”

Deel dit artikel