‘Wat ik zelf kan, wil ik graag zelf doen’

Feesten op de Zwarte Cross en met de bus naar iedere thuis­wedstrijd van FC Twente. Martijn Morsink (41) mag dan een lichamelijke beper­king hebben, dat houdt hem niet tegen. “Vooral het zelfstandig wonen is voor mij heel belangrijk.”

“Wat ik zelf nog kan, wil ik graag zelf doen”, legt Martijn uit. Hij heeft cerebellaire ataxie, een ziekte in de kleine hersenen waardoor het coördineren van bewegingen steeds moeilijker wordt. “Vroeger kon ik nog voetballen en snelwandelen. Echt goed was ik niet, maar het was vooral leuk om erbij te zijn.” Inmiddels zit Martijn in een rolstoel. “De laatste jaren wordt het echt wel minder. Ik heb sinds kort een hoog-laag bed en een sta-op-stoel, zodat ik me beter kan redden.”

Een beetje hulp

Twee keer per dag komt de wijk­verpleging van Carintreggeland naar zijn woning in Ootmarsum. Een beetje hulp is namelijk handig. “Iedere ochtend zijn ze hier om 07.00 uur. Ze helpen me met wassen en aankleden. Als ik dat zelf moet doen kost het mij te veel kracht en energie. ’s Avonds helpen ze me in bed. Het zijn vaak vaste gezichten. Prettig, want zij weten wat ik wél zelf kan. Doordat ze er vaak zijn, bouw je een band op.”

Op tijd voor het werk

De wijkverpleging komt vroeg op de dag, zodat Martijn om 07.30 uur in de taxi zit richting zijn werk. Al zo’n twintig jaar werkt Martijn als dtp’er bij Drukkerij Van den Bosch & Fikkert in Almelo. “Daar bereid ik bijvoorbeeld de drukplaten voor. Dat doe ik 32 uur per week. Ik moet er niet aan denken om iedere dag thuis te zitten.”

Flexibele zorg

Martijn Morsink heeft het geluk tegenover zijn kameraad Martijn ten Kate te wonen. Een vriend die veel voor hem betekent. “Je zou hem een mantelzorger kunnen noemen. Regelmatig komt Martijn langs om een biertje te drinken. Dan zegt hij: ‘Zeg die zorg maar af, ik help je vanavond wel in bed.’ Fantastisch, want dan kunnen we een avondje doorzakken.” Ook op andere gebieden staat zijn naamgenoot voor Martijn klaar. “Ieder jaar neemt hij me mee naar de Zwarte Cross. Echt prachtig. We gaan zelfs ieder jaar op vakantie naar het buitenland, zonder hem zou dat niet mogelijk zijn. Carintreggeland helpt mij hoe ik in het buitenland de nodige zorg kan regelen. Mooi dat dit allemaal kan.”

"Ik moet er niet aan denken om iedere dag thuis te zitten"

Genieten

van het leven

Martijn Morsink weet zich goed te redden. Regelmatig fietst hij een rondje door de stad met zijn handbike. Martijn is leider van voetbalteam JO15-2 en gaat naar iedere thuiswedstrijd van FC Twente. “Vooral dat miste ik tijdens corona. Met een touringcar gaan we normaal met een hele groep vanuit Ootmarsum naar het stadion. Dan kunnen we mooi dichtbij parkeren, omdat ik in een rolstoel zit. Daar is de rest dan weer blij mee”, lacht Martijn. “Ik leef bij de dag en doe wat ik nog kan.”

Deel dit artikel