Aan het hoofd van de tafel

Jarenlang had hij zijn eigen loonbedrijf. Johan Postel was gewend om zaken te regelen. In Carintreggeland Huis Dokter Eekmanhof krijgt Johan die kans nog steeds.

Tot de laatste dag dat het mogelijk was regelde Johan alles bij zijn gelijknamige loon­bedrijf in Tilligte. In 2015 werd bij hem de spierziekte IBM vastgesteld. “In dat jaar begon de lichamelijke aftakeling. We kregen toen al te horen dat er ook geestelijke achteruitgang kon plaatsvinden. Uiteindelijk ging dat veel harder dan gedacht”, leggen dochters Pauline Leussink en Lidie Postel uit. Pauline: “In december 2019 ging onze vader letterlijk ‘uit’. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis en kreeg daar een delier.”

Boer in de stad

Uiteindelijk moet Johan worden opgenomen in een verpleeghuis in Hengelo. Een emotioneel proces. Lidie: “Pa zat daar niet op z’n plek. Het klinkt misschien gek, maar hij was een boer in de stad.” In november 2020 komt er een plek vrij in Carintreggeland Huis Dokter Eekmanhof in Denekamp. Pauline: “De afstand naar Hengelo brak ons op en wij dachten dat een kleinschalige woonvorm beter bij hem zou passen. Daarmee namen we een gok, want hij moest weer verhuizen. Gelukkig heeft het goed uitgepakt, hij zit nu op z’n plek.”

"Hij is op zijn manier nog steeds aan het organiseren"

Belevingswereld

Zaken regelen doet Johan in Denekamp namelijk nog steeds. Hij zit aan het hoofd van de tafel, bidt iedere avond voor en zegt nog steeds ‘doar moj wat an doon’ als zaken misgaan. Lidie: “Hij is op deze locatie stukken rustiger. Dat komt ook doordat zorgmedewerkers meegaan in zijn beleefwereld. Laatst wilde hij mest uitrijden, daarom trippelde hij met z’n rolstoel over de gang. Een medewerker vroeg ‘haj ’t zo wiet Johan?’, waarna hij riep ‘joa’ en aan z’n rolstoelrem trok. Alsof-ie nog op de trekker zat.” Volgens Johans dochters wordt hij bij Carintreggeland in z’n waarde gelaten. Juist dat geeft een goed gevoel. Pauline: “Hij is op zijn manier nog steeds aan het organiseren.” Lidie vult aan: “Ze behandelen hem met respect en hij is zelf ook heel dankbaar. Hij mag echt zichzelf zijn. Je ziet je vader achteruitgaan, dat is moeilijk. Dat hij zich hier zo prettig voelt, verzacht alles een beetje.”

Warme

deken

Huisje 3, in de Dokter Eekmanhof in Denekamp. Daar voelt Johan Postel zich helemaal thuis. De Dokter Eekmanhof is gebouwd als een soort hofje en bestaat uit vier woonblokken. In elk blok zijn acht apparte­menten te vinden waar bewoners met geheugen­problemen wonen. Dochter Lidie Postel: “De zorg­­­medewerkers werken vanuit de huiskamer tussen de mensen. Ze nemen echt de tijd voor iedereen.” Zus Pauline Leussink vult aan: “Het voelt als een warme deken, ook voor de familie.”

Deel dit artikel