Meer ruimte om het zelf te doen

Ze is 84 jaar oud, maar ze redt zich nog altijd goed zelf. Reinsje Ring kookt nog zelf, maakt zelf haar bed nog op en houdt haar eigen bloedsuiker­spiegel bij dankzij een FreeStyle Libre.

“De hele dag op een stoel zitten is niks voor mij”, vertelt Reinsje. Dat ze graag bezig is blijkt wel uit het enorme borduurwerk dat aan de muur hangt. De Nachtwacht van Rembrandt is met een zorg­vuldige kruissteek tot in detail nagemaakt. “Ik ben er wel drie jaar mee bezig geweest. Zelfs op vakantie ging De Nachtwacht mee.”

Trots

Al elf jaar woont Reinsje met haar man Willem in woon­complex Buurstede in Almelo. Zelfstandig wonen, maar wel met wijkverpleging binnen handbereik. Carintreggeland heeft namelijk een eigen kantoor op de eerste verdieping. Voor Reinsje is de combinatie tussen zelfstandig wonen en wijkver­pleging ideaal. Ze krijgt hulp bij bijvoorbeeld het aantrekken van de steunkousen en het naar bed gaan. “Maar wat ik zelf nog kan doe ik graag zelf. Dan heb ik voor die dag in elk geval weer een doel”, vertelt ze. “Ik ben heel trots op het feit dat ik nog zelf mijn bed opmaak. Zelfs tweepersoonsdekens verschoon ik nog zelf. Laatst scheurde het laken een keer, misschien heb ik nog wel te veel kracht”, lacht ze. “Ik voel zelf echt nog wel aan of ik iets kan of niet. Zo kook ik elke avond zelf. Altijd Hollandse pot, geen bijzonder gedoe. Ook bakken doe ik graag, vooral met mijn kleinkinderen.”

Rugoperatie

Twee jaar geleden is Reinsje aan haar rug geopereerd. “Die operatie was broodnodig, anders had ik nu in een rolstoel gezeten.” Na de ingreep heeft Reinsje iets meer hulp nodig. Zichzelf helemaal wassen lukt niet meer. Toch geeft ze niet op en blijft ze proberen “Mijn eigen rug wassen gaat niet meer, maar de voorkant kan ik prima zelf. Daar help ik dan ook mee.” De wijkverpleging begeleidt haar wel om te voorkomen dat Reinsje valt. “Ik kan goed met de zorg­medewerkers opschieten. Ik ben blij dat ze me helpen waar dat nodig is. Mijn man loopt na het boodschappen doen altijd eerst langs het kantoortje van Carintreggeland om daar koekjes of ander lekkers te brengen.”

"Wat ik zelf nog kan, doe ik graag zelf"

‘Hielp waar ik kon’

Toch grijpt ze iedere kans die ze krijgt aan om de dingen zelf te doen. “Dat heb ik zo vanuit huis meegekregen. Ik was de oudste van elf kinderen, ik hielp altijd al waar ik kon.” Al jaren heeft Reinsje diabetes, de wijkverpleging prikte iedere dag een druppel bloed om haar bloedsuikerspiegel op te meten. Sinds vorig jaar kan Reinsje dit zelf. Ze kreeg namelijk een FreeStyle Libre.

Sensor voor bloedsuiker

“Dat is een soort sensor op de bovenarm die automatisch de glucose meet”, vertelt verzorgende Danique Spataro van Team Buurstede. “Je hoeft er alleen nog maar een klein apparaatje naast te houden om de bloedsuikerspiegel te zien.” Reinsje is blij met de verandering. “Dit is veel beter, eerder waren al mijn vinger­toppen rood van het prikken.” Eens per twee weken wordt de sensor door Danique of haar collega’s vervangen. “We kijken als wijkverpleging altijd naar wat de cliënt zelf nog kan”, legt Danique uit. “Uiteraard doen we dat in overleg met de cliënt. Mocht iemand toch meer hulp nodig hebben, dan zoeken we samen naar geschikte oplossingen.”

Topscore voor de

wijkverpleging

In oktober 2020 hebben we cliënten gevraagd wat zij van de wijkverpleging vonden. Inmiddels zijn de resultaten van onderzoeks­bureau Facit binnen. En we scoren goed! Facit concludeert dat de kwaliteit van de zorg van de wijkverpleging van Carintreggeland gemiddeld een 8.4 krijgt. Vooral op de categorieën ‘omgaan met ziekte/aandoening’ en ‘aandacht’ scoort de wijkverpleging hoge cijfers. Gemiddeld krijgt Carintreggeland een 8.6. Een resultaat om erg trots op te zijn.

Deel dit artikel