Veel mag, maar niets moet

Onder de mensen zijn, maar wel je eigen ding blijven doen. Zelf iets kiezen zoals mozaïeken, samen koken of de krant lezen. Bij dagvoorziening De Dorpsrand in Den Ham kan het.

‘Veel mag, maar niets moet’. Dat is het motto van dagvoorziening De Dorpsrand. In het medisch centrum aan het Goosenplein komen vier dagen in de week mensen bij elkaar die een ondersteuningsbehoefte hebben. “Iedereen krijgt hier de kans om zichzelf te zijn”, legt mede­werker Welzijn en Activering Marlies Gerrits uit. Collega Mariska Derks vult aan: “Waar we voorheen vooral groeps­activiteiten deden, is er nu de mogelijkheid om zelf te kiezen.”

‘Mezelf geworden’

Geesje (64) voelt zich al ander­half jaar thuis bij De Dorpsrand. Drie keer per week is ze er te vinden. Na een kop koffie gaat Geesje naar de keuken, waar ze soep bereidt voor de hele groep. Vervolgens gaat ze aan de slag met borduren of mozaïeken. “Nadat mijn man overleed ben ik depressief geworden. De muren kwamen thuis op me af. Heel fijn dat ik naar deze dagbesteding kan gaan. Zelfs mijn kinderen zeggen: ‘Wat ben je opgeknapt’. Ze kennen me bijna niet terug. Ik ben hier weer mezelf geworden.”

Afleiding

Ook anderen komen vooral naar de groep voor de gezelligheid en wat afleiding. “Ik was altijd mantelzorger voor mijn man”, vertelt een 86-jarige mevrouw. “Als ik hier een spelletje doe, kan ik me daar volledig op concentreren.” Even de gedachten verzetten. Broodnodig, zeker nu haar man onlangs is overleden. “In de groep is het gewoon leuker dan alleen. Met Mariska oefen ik bijvoorbeeld spreek­woorden en gezegdes. Ik weet vaak meer dan zij.”

Activeren

“We proberen echt het beste in mensen naar boven te halen”, vertelt Marlies. “Daardoor ervaren ze een soort vrijheid die heel waardevol is. We passen activiteiten aan naar de mogelijk­heden en voorkeuren van de bezoeker.” Marlies legt uit dat op deze manier zelfredzaamheid bij bezoekers wordt gestimuleerd, zodat mensen bijvoorbeeld langer thuis kunnen blijven wonen. Sommige mensen redden zich prima zelf, anderen hebben wat meer ondersteuning nodig. “We leveren zorg op maat. Het is heel mooi om te zien dat mensen zo dankbaar zijn voor die veilige plek en een fijne dagstructuur.”

"Ik ben hier weer mezelf geworden, zelfs mijn kinderen zien dat"

Dagvoorziening

De Dorpsrand

De Dorpsrand is een kleinschalige dagvoorziening die deelnemers in een warme en gezellige omgeving geestelijk en lichamelijk wil motiveren en stimuleren. Samen koken en bakken, sjoelen of geheugentraining. Het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Iedereen mag zelf kiezen aan welke activiteiten hij of zij wil deelnemen. De Dorpsrand is vier dagen in de week geopend, van 9.30 tot 15.30 uur. Medewerker Marlies Gerrits: “We hebben nog genoeg plek. Mensen mogen gerust komen kijken.”

Blijven deelnemen

Mensen die bij dagvoorziening De Dorpsrand komen blijven deelnemen aan de maatschappij. Zij kunnen zelfstandig blijven wonen, maar soms is er wel meer ondersteuning nodig, zoals thuiszorg. Door het gevarieerde activiteiten-aanbod bij De Dorpsrand blijven bezoekers in hun kracht staan. Zij worden positief geactiveerd om zelf activiteiten te ondernemen. Dagvoorziening De Dorpsrand wordt geïndiceerd vanuit de gemeente. Er is een WMO-beschikking of Wlz-indicatie nodig om in aanmerking te komen voor de dagvoorziening. Ook particuliere financiering is mogelijk.

Kom kennismaken!

Wilt u meer informatie over onze dagvoorzieningen? Of wilt u kennismaken om te kijken of dit iets voor u is? Dan bent u van harte welkom op een van onze locaties.

Deel dit artikel