Elke week op pad via je beeldscherm

Uitstapjes maken. Dat was het afgelopen jaar helaas niet mogelijk. Daarom maakte SamenUit! iedere week het programma SamenThuis met video’s van onder andere musea, wandelroutes en schaatsen.

Zoveel leuks op de planning en dan is daar het coronavirus. Toch houdt het de vrijwilligers van Carintreggeland TV niet tegen. Het idee ontstaat om ‘buiten’ dan maar naar ‘binnen’ te halen. De vrijwilligers zoeken naar archief­beelden en monteren deze tot uitzendingen. Een half uur vertier voor alle mensen die normaal gesproken meegingen met uitstapjes. Iedere week komt een ander onderwerp aan de orde, van een tripje door Twente tot de prachtige bloemenzee van de Keukenhof en van oude ambach­ten tot de omgeving van Twickel.

Vrijwilligers in beeld

Niet alleen oud materiaal wordt van stal gehaald, ook nieuwe video’s worden geschoten. Oefeningen van een fysio­therapeut, de opening van de terrassen en schapen scheren. Zelfs aan verzoeken van kijkers wordt voldaan. De video’s brengen een beetje vrolijkheid bij ouderen thuis. “We brachten ook de vrijwilligers in beeld”, vertelt Mirjam Molenkamp van reis­bureau SamenUit! “Zo zagen ouderen toch even de gezichten die ze normaal gesproken ook zien.”

"Zo zagen ouderen toch even de gezichten die ze normaal gesproken ook zien"

Mooie reacties

Het programma doet de mensen goed, blijkt uit de reacties in de mailbox. “Mooi hè, de Keuken­hof. Ben ook een keer mee geweest. Met m’n vriendin. Een gezellige dag. Nou, ik kijk alweer uit naar de volgende uitzending.” Of: “Wat hebben jullie er weer een mooie aflevering van gemaakt. De hondenvaders waren echt aandoenlijk. Ook de houtzagerij en de spoorlijn naar Zutphen waren interessant. En die ­fysio-oefeningen zijn goed voor ons. Ik heb ze dan ook direct meegedaan.” En: “Dank voor deze mooie uitzending. Prachtig, daar knapt een mens van op. In deze moeilijke tijd word je hier weer vrolijk van.”

Voorzichtig weer op pad

Inmiddels zijn de uitzendingen gestopt. De afleveringen zijn nog wel terug te kijken. Heel voorzichtig starten kleine uitjes weer. Een stukje rijden met twee mensen in een busje, ergens even een taartje halen. Sinds januari zijn ouderen weer in kleine groepjes (alleen als ze tot dezelfde afdeling behoren) welkom bij (leer)boerderij Stayble in Mander. “Even knuffelen met de honden, naar paarden kijken. Dat doet veel goeds”, vertelt Mirjam. “Zodra het weer kan, brengen we onze flyer met het reisaanbod uit. Wij staan in elk geval al in de start­blokken.”

Bellen met

de Compaan

Om ervoor te zorgen dat ouderen de uitzendingen van SamenThuis met SamenUit! konden kijken, werden er vijftien tablets uitgedeeld. “De Compaan is een seniorentablet met grote iconen. Met één druk op de knop kan je bijvoorbeeld beeldbellen”, vertelt Mirjam Molenkamp. Via de Compaan hebben mensen die elkaar normaal gesproken tijdens de uitstapjes zagen, contact met elkaar gelegd. “Er zijn zelfs mensen die elkaar nu dagelijks spreken. Zo houden ze elkaar een beetje in de gaten. Prachtig toch?”

Hans Drok

met pensioen

Onze medewerker Hans Drok gaat in augustus met pensioen. In 1991 kwam hij bij Carintreggeland in dienst als kok en gastheer, in 2018 kwam hij het team van reisbureau SamenUit versterken. Een rustige creatieveling met een hart van goud.

Deel dit artikel