Een jasje en pasje voor Janny

Janny Keuzink (71) en Geke Reeringh (63) hebben een innige band. Al twee jaar woont Janny in Carintreggeland Huis De Schutse, waar ze Geke helpt met werkzaamheden in de linnenkamer.

Sokken opvouwen en de was verdelen. Janny Keuzink doet het dagelijks met liefde. Toen ze twee jaar geleden naar de Spoelerij kwam, een afdeling van De Schutse in Rijssen voor mensen met dementie, was ze onrustig. Stilzitten staat niet in haar woordenboek. “Janny heeft namelijk altijd hard gewerkt in de horeca”, legt Geke Reeringh van de facilitaire dienst uit. “Ik kreeg de vraag of Janny een ochtend in de week bij mij op de linnenkamer kon helpen.”

"We lachen wat af met z’n tweeën en hebben het over van alles"

Van twee naar vijf dagen

In de linnenkamer verdwijnt haar onrust; Janny bloeit op. Ze geniet zo dat het al snel twee ochtenden worden. Inmiddels is ze bijna dagelijks bij Geke. Van De Schutse krijgt Janny zelfs een jasje van Carintreggeland en een pasje met haar naam en foto erop. “Ik hoor een beetje bij het personeel.”

Heel gezellig

“Met Geke heb ik het ont­zettend gezellig”, vertelt Janny. “Ik ben de laatste tijd alleen iets sneller moe. Zo lang het nog kan, blijf ik het doen. Anders loop ik maar een beetje doelloos rond.” De twee hebben een bijzondere band opgebouwd, doordat ze iedere dag samenzijn. Door hetzelfde gevoel voor humor klikt het enorm. Geke: “Dat zorgzame heeft altijd in mij gezeten. Ik ben blij dat ik hier de vrijheid krijg om dit met Janny te doen.”

Vriendinnen geworden

Inmiddels weten ze alles van elkaar. Zo vraagt Janny regelmatig hoe het met de man van Geke gaat. “Hij is heel ziek, zelfs op haar slechte dagen weet Janny dat nog precies.” Beiden omschrijven hun band als een waardevolle vriendschap. Regelmatig gaan ze samen de stad in voor een frietje of ijsje of brengen ze een bezoekje aan de schoonheidsspecialist. “Vorig jaar zijn we zelfs een dag naar de camping geweest.” Janny: “We lachen wat af met z’n tweeën en hebben het over van alles en nog wat. Kinderen, kleinkinderen, Geke weet alles van me.” Janny wil graag een keer naar Terschelling, waar ze jaren heeft gewoond. Janny: “Dan gaan we ’s avonds lekker aan de borrel. Dat zou prachtig zijn.”

‘Ken je

bewoners’

In het centrum van Rijssen ligt Carintreggeland Huis De Schutse, dat bestaat uit zes woongroepen. In iedere woongroep wonen acht mensen, die gezamenlijk eten in hun huiskamer. “Wie dat kan, schilt de aardappels nog zelf”, aldus zorgmanager Emmely Hoek. “De Schutse is volledig gelijkvloers en onze psycho­geriatrie-­afdeling is heel open.” Volgens Emmely is het belangrijk de bewoners goed te kennen. “Voordat iemand hier komt, gaan we op huisbezoek. Zo hoorden we bijvoorbeeld dat een nieuwe bewoner postbode was geweest. Hij brengt hier nu de post rond.”

Een dagje meelopen met... (februari 2020)

Deel dit artikel