Voldoening en rust in de natuur

Struiken bijknippen, paden vrijmaken en wildgroei weghalen. Sinds begin dit jaar werken mensen met dementie bij Erve Peeze in Bornerbroek. Nuttig werk dat veel voldoening geeft.

Werken in de buitenlucht en in beweging blijven. Carintreggeland ziet dat natuur een positief effect heeft op de gezondheid en het zelfbeeld en de zelfredzaamheid vergroot. In 2016 werden de krachten gebundeld met Landschap Overijssel voor het project Zorgend Landschap. Deelnemers dragen actief hun steentje bij aan de natuur en aan de maatschappij. Ze zitten hierdoor weer beter in hun vel. Wegens het succes opende begin dit jaar een tweede locatie: Erve Peeze in Bornerbroek.

Lichtere werkzaamheden

“Het is hier heel anders dan op Hof Espelo”, legt coördinator Bianca Loohuis uit. In Enschede is de omgeving bosrijk, in Bornerbroek ligt de thuishaven langs een beek. “De werkzaam­heden die de mensen hier doen zijn lichter. Ze halen wildgroei weg, ruimen afval op en planten nieuwe begroeiing aan.”

Niets hoeft

Bianca ziet dat in de buitenlucht werken effect heeft. “Je mag hier van alles, maar je hoeft niets. Deelnemers ogen na een tijdje echt vrolijker. Ze hebben een doel en het onderlinge contact doet hen zichtbaar goed. Ook de conditie gaat vaak vooruit. Een deelnemer had moeite met lopen, inmiddels wandelt hij al vijf kilometer.”

In weer en wind

De 65-jarige Sjef ‘werkt’ al vier jaar bij Zorgend Landschap. Sinds januari doet hij dat een dag in de week bij Erve Peeze. “Het werk geeft mij voldoening en rust.” Sjef kampt met wat hij noemt ‘geheugenproblemen’. Figuurzagen of knutselen is niets voor hem; werken in weer en wind wel. “Als ik hier werk, loop ik niet steeds te piekeren. Ik heb hier berusting gevonden, ik schaam me niet meer voor mijn ziekte.” Ook Wim (72) voelt zich thuis bij Erve Peeze. Hij lijdt aan dementie, maar gaat nog steeds graag de deur uit. “Het werk is leuk en de natuur is hier echt prachtig. Je ziet hier regelmatig ijsvogels en grutto’s.” Zowel Wim als Sjef baalden van het feit dat de dagbesteding moest sluiten vanwege de coronacrisis. Sjef: “Mijn hele structuur was weg.” Wim: “Ik stond te springen toen ik terug kon.” Ze werken er met veel plezier. Wim: “Ik durf zelfs te zeggen dat andere deelnemers mijn vrienden zijn geworden. Dat is toch mooi!”

"Deelnemers worden na een tijdje echt vrolijker"

Natuur werkt

therapeutisch

Carintreggeland en Landschap Overijssel bieden een uniek dagprogramma in de buitenlucht: Zorgend Landschap. Een programma voor (jonge) mensen met dementie, mensen met geheugenproblemen door niet aangeboren ersenaandoeningen en mensen met depressieve klachten. De Unie van Bosgroepen is enthousiast over het dagprogramma en de resultaten en ondersteunt het Zorgend Landschap in 2020 met een donatie van € 8.788,-. Ook de komende jaren ondersteunt De Unie van Bosgroepen het programma.

Deel dit artikel