‘Dankzij hulpmiddelen wonen we heel zelfstandig’

Nog altijd wonen ze zelfstandig. Johannes (89), of liever Jo, en Mini Karel (88). “We doen ons hele leven al graag de dingen zelf. Ook nu nog”, vertelt Jo.

Hoewel ze zich geestelijk nog zo fit als een hoentje voelen, zijn er inmiddels toch wat ‘blessures’ bij het echtpaar Karel. Niet zo gek, ze tikken beiden bijna de negentig aan. Toch redden ze zich voorlopig nog thuis. Jo: “Gelukkig wel, maar ik ben wel 24 uur mantelzorger. Mijn vrouw heeft artrose, waardoor ze moeilijk loopt en haar rechterarm niet meer kan gebruiken.” De ellendige dingen tellen ze naar eigen zeggen niet. Hun prachtige huis in Hengelo verlaten? Ze moeten er niet aan denken. “De drijfveer om bij elkaar te blijven is groot. Als mensen zeggen dat het niet kan... ik bewijs ze graag het tegendeel”, aldus Jo.

Rug sparen

Iedere dag komt de wijk­verpleging van Carintreggeland langs. Behalve in het weekend. Dan ‘rommelt’ het echtpaar zelf wat aan. “Daar hebben we zelf voor gekozen. Wassen en aankleden lukt ons dan ook wel”, vertelt Jo. Wel hebben ze een handig hulpmiddel om de rug van Jo te sparen. Namelijk een aan- en uittrekhulp voor steunkousen. Je rolt daarmee de kous op een soort zwarte paal met een siliconenband om vervolgens zonder al te veel moeite de steunkous omhoog te trekken op het been. “Het werkt fabelachtig goed.” Zowel Jo als Mini zijn voorstander van dit soort hulpmiddelen. “We willen onszelf als het nodig is ook kunnen redden zonder hulp van Carintreggeland.”

Met de camper weg

En soms is dat nodig. Als het even gaat pakt het echtpaar namelijk nog graag hun zelf ingerichte camper om een tripje te maken. De behoefte om in de natuur te zijn is groot. Vroeger maakten ze trips naar Oostenrijk om te langlaufen en gingen ze op de bonnefooi naar Portugal voor ‘schandalig lange’ vakanties. “Dan zeiden we telkens ‘we gaan morgen weg’, maar we gingen maar niet terug”, lacht Mini. Nog steeds gaan ze graag op pad, maar inmiddels zoeken ze het dichter bij huis. “En op vakantie gaan die hulpmiddelen natuurlijk ook mee. Ideaal. Laat ons onze eigen gang maar gaan.”

"Laat ons onze eigen gang maar gaan"

Koffer vol

hulpmiddelen

Zorgmedewerkers, mantel­zorgers en vrijwilligers. Samen zorgen ze voor een waardevol leven van cliënten. Zoveel mogelijk zelf kunnen doen is natuurlijk fijn. Carintreggeland heeft daarom de zelfredzaam­heidskoffer, gevuld met hulp­middelen om bijvoorbeeld zelf steunkousen aan te trekken of ogen te druppelen. Met de hulpmiddelen kunnen cliënten zelfstandiger en onafhankelijker leven.

Deel dit artikel