Zonder kerststal geen kerstgevoel

Vijfentwintig beelden, met uiterste precisie neergezet. Een kerststal die reikt tot het plafond. Het is de passie van Johan Gervink uit Overdinkel. “Mijn ouders hadden vroeger hetzelfde.”

Al maanden verheugt hij zich op de naderende kerstperiode. Johan Gervink is een echte kerstliefhebber. Samen met zijn vaste ondersteuner Annet haalt hij de kerststal met vijfentwintig beelden uit de berging en zet ze precies daar neer waar hij ze hebben wil. “Deze hele hoek van de kamer maak ik voor de beelden vrij”, vertelt Johan vol passie.

Tot het plafond

Wie denkt dat het bij Johan om zomaar een kerststal gaat heeft het mis. De berkenhouten stal, gemaakt door broer Herman, wordt trapsgewijs opgebouwd en komt tot aan het plafond. Al jaren geleden kocht Johan de beelden bij tuincentrum Oosterik. “Voor mij hoort dit echt bij de kerst. Mijn ouders hadden voor de oorlog al een kerststal staan.” Met stoom en kokend water wordt de stal twee dagen voor Kerstmis opgezet, want officieel begint dan de kerstperiode pas. Op 6 januari wordt alles weer zorgvuldig opgeruimd. “Dan heb ik genoeg tijd gehad om ervan te genieten”, vertelt Johan.

"Voor mij hoort deze kerststal echt bij de feestdagen"

Mos zoeken

Dat betekent overigens niet dat de voorbereidingen niet al veel eerder starten. Johan kleedt de stal namelijk aan met mos en ander groen. Grottenpapier en een behoorlijk aantal lichtjes maken het geheel af. Overal weet Johan wel iets voor zijn kerststal te scoren, iedereen uit Overdinkel kent hem omdat hij overal rondtoert op z’n scoot­mobiel. Mos zoeken doet Johan dan ook zelf. “Ik ga met m’n scootmobiel het bos in. Daar ben ik gek op. Ik spot zelfs reeën en hazen. Prachtig.” Die passie voor de natuur is er al jaren. Johan ging vroeger namelijk mee als klopper bij de jacht. “Met een knuppel in de hand ging ik door de bosjes.” Helaas was dat niet meer mogelijk nadat Johan een ongeluk kreeg. Bij zijn werkzaamheden als groen­werker viel hij uit de top van een boom. “Met motorzaag en al.”

Geloof

De passie voor de natuur en Johans liefde voor het geloof komen op deze manier prachtig samen. Naar de kerk gaan lukt tot zijn spijt niet meer. Daarom is dit tafereel thuis extra belangrijk. “Ik ben er heel trots op. Familie en kennissen komen elk jaar kijken. Dat is heel waardevol voor mij.”

Zelfstandig

wonen

Iedere dag komt een medewerker van wijkteam de Dinkel van Carintreggeland bij Johan Gervink thuis. Omdat zijn fijne motoriek niet goed is krijgt hij hulp bij het aankleden, scheren en douchen. Ook worden maaltijden verzorgd en krijgt Johan ondersteuning bij zijn medicatie. Thuis blijven wonen en vrijheid hebben is voor hem heel belangrijk. Vrijheid is voor Johan rondrijden op zijn scootmobiel. “Zelfs als het regent ga ik nog op pad, maar thuis voel ik me het veiligst.”

Deel dit artikel