Spontane gesprekken dankzij vrijwilliger Ineke

Een strak script? Daar doet Ineke ten Cate (77) niet aan. Al veertien jaar maakt ze als vrijwilliger uitzendingen voor Carintreggeland TV. “Er gebeurt heel veel spontaan.”

Onderwerpen zoeken, mensen benaderen, voorgesprekken voeren en ter plekke nog een beetje regisseren. Ineke is al jaren ‘een echte regelneef’ voor Carintreggeland TV. En ze doet het met liefde. “We maken films voor ouderen die zelf bijvoorbeeld niet naar buiten kunnen. Video’s van mensen met gekke hobby’s, beelden van uitstapjes, er komt van alles voorbij.”

Geen ervaring

Jaren geleden werd Ineke voor dit vrijwilligerswerk gevraagd door goede kennis Roel. “Hij is cameraman voor Carintreggeland TV en had iemand nodig die de mensen aan het praten krijgt.” Interviewen is voor Ineke op dat moment helemaal nieuw. “De eerste keer was heel onwennig, ik had camera-angst. Optreden in het openbaar is eigenlijk niet echt mijn ding.” Toch loodste cameraman Roel haar erdoorheen.

Voldaan gevoel

Inmiddels zou Ineke het voor geen goud meer willen missen. “Voor mij voelt het niet als een interview. Ik heb gewoon een gezellig gesprek met de mensen en dat wordt gefilmd. Door die instelling is het ook meestal heel relaxt.” Dat Ineke er na zoveel jaar nog steeds plezier in heeft kan ze prima verklaren. “Ik ben vreselijk nieuwsgierig. Ik kom bijvoorbeeld bij iemand die timmermanspotloden spaart. Dan wil ik weten waarom iemand dat doet. Eigenlijk kom ik altijd met een glimlach op mijn gezicht terug van een afspraak.” Zelf vergelijkt Ineke het vrijwilligerswerk vaak met bijvoorbeeld een uurtje sporten. “De stap om het te doen is niet altijd makkelijk. Maar je komt altijd voldaan terug.”

Nog lang door

Als het aan Ineke ligt gaat ze nog lang door met de uitzendingen. “Dit werk is echt waardevol. Niet alleen voor de mensen die uitzendingen kijken, maar ook voor mezelf. Toen ik met pensioen ging, viel ik in een zwart gat. Nu doe ik volop mee in de maatschappij, daar geniet ik echt van. Onlangs waren we bijvoorbeeld met twee dames mee naar Noordwijk met de wensambulance. Die dames hebben zo’n mooie dag gehad. De video is op verzoek van de familie gemaakt. Het interview dat ik op het einde had was zo puur. Daar kan niks tegenop. Het ontroert me nog steeds als ik eraan denk.”

"Uitzendingen zijn ook voor mij heel waardevol"

Vrijwilligers

spreken zich uit

De vrijwilligersraad van Carintreggeland bestaat sinds 2018, al vanaf het begin zit Ineke ten Cate in het bestuur. Een raad die namens alle 3300 vrijwilligers enthousiast met het bestuur van Carintreggeland meedenkt en gevraagd en ongevraagd advies geeft. “Daar heb ik me zelf voor aangemeld”, vertelt Ineke. “Organisatorisch heb ik wel wat ervaring en ik vind het nuttig en noodzakelijk dat vrijwilligers zich uit kunnen spreken. Ideeën heb ik altijd wel en ik vind het mooi om iets op te zetten.”

Deel dit artikel