Het werkplezier spat ervanaf

Ze springen ’s ochtends uit bed als ze weer mogen. André van Zetten, Charelynn Bakker en Mark Boersbroek werken via De Twentse Zorgcentra bij Carintreggeland Huis Eugeria in Almelo.

Helpen bij activiteiten, mensen naar de fysio brengen, werken in de keuken. De enthousiaste cliënten van De Twentse Zorgcentra dragen allemaal hun steentje bij in Carintreggeland Huis Eugeria. In januari 2019 is de samenwerking tussen de twee zorgaanbieders begonnen. Inmiddels hebben elf cliënten met een beperking een werkplek bij Eugeria.

‘Voel me thuis’

“Zij hebben plezier in hun werk, maar ook voor het welzijn van de bewoners is het een mooie toevoeging. Mensen vinden het erg leuk als ze Mark, André of Charelynn zien”, legt manager zorg Rimke Wilmink uit. Daar is Mark het helemaal mee eens. “Ik voel me hier thuis. Met sommige mensen heb ik inmiddels een speciale band. Daar geniet ik van.” Mark mag zich ‘allround’ noemen. Hij staat soms in de keuken, maar brengt ook ouderen naar de fysio en haalt overal het vuilnis op.

"Met sommige mensen heb ik inmiddels een speciale band"

Iets betekenen

Ook André heeft ’t naar zijn zin. Via een jobcoachingstraject kwam hij op deze plek terecht. In eerste instantie maar voor een halve dag, maar inmiddels zijn het er al drie. “Ik help vooral bij activiteiten en verzorg de planten. Ik vind het leuk om mensen blij te maken en iets te kunnen betekenen.”

Onderdeel van het team

André, Mark en Charelynn zijn echt onderdeel van het team. Charelynn: “Ik help in het restaurant met opdekken en in de keuken met afwassen. Verder help ik de mensen aan tafel en verzorg ik dieren. Eerder werkte ik bij een all-in hotel, maar dat was iets te druk voor mij. Ik wil graag dat het werk afkomt en dat lukte niet altijd. Toen ik hier voor het eerst kwam wilde ik niet meer terug.” Een win-win situatie, ook voor het team van Carintreggeland legt hospitality-medewerker Irma Lucas uit. “Als André, Mark en Charelynn er niet zijn, mis ik ze.”

Passend

werk

“Nadat er een aanvraag binnenkomt van iemand die op zoek is naar werk, gaan wij op zoek naar de juiste plek voor die persoon”, legt Maureen Platenkamp van De Twentse Zorgcentra uit. “Als je in iemand investeert krijg je bijna altijd iets moois terug. Maar op deze locatie moet je bijvoorbeeld wel affiniteit met ouderen hebben.” Welzijnscoach Linda Otten van Carintreggeland: “De samenwerking is echt van toegevoegde waarde. Er is een hele mooie wisselwerking tussen de mensen die hier wonen en de cliënten. Dat is echt leuk om te zien.” Op dit moment onderzoekt De Twentse Zorgcentra of cliënten met een beperking misschien ook op de huiskamers van Carintreggeland of in de schoonmaak kunnen werken. Maureen: “Daar is iets meer zelfstandigheid voor nodig. Je moet namelijk wel op iemand kunnen bouwen.”

"We kunnen het echt een succes noemen. Voor ons, voor de cliënten en voor de bewoners"

Leuk en gelukkig

werken

Trots, dat is het eerste woord wat bij Rimke Wilmink naar boven komt als het over de samen-werking tussen Carintreggeland en De Twentse Zorgcentra gaat. “We kunnen het echt een succes noemen. Voor ons, voor de cliënten en voor de bewoners.” Uitbreiding naar andere huizen is dan ook niet ondenkbaar, volgens Rimke. “Het maakt ons werk leuker en gelukkig kunnen we bijna altijd iets vinden dat past bij de persoonlijke wensen en competenties.”

Deel dit artikel