Vrijheid terug dankzij vrijwillige chauffeurs

Het is moeilijk om afhankelijk te zijn van anderen. Dat weet ook Elisabeth Jongbloed - Bomers. Door een oogaandoening is van a naar b komen lastig. Sinds kort maakt ze gebruik van AutoMaatje.

Met de nodige hulp van Carintreggeland kan Elisabeth nog steeds zelfstandig wonen. “Vorig jaar ben ik in ’t Swafert komen wonen, de trap op in mijn vorige huis ging niet meer.” Het zelfstandig wonen is voor haar heel waardevol. Er is alleen wel één probleem. De afspraken buitenshuis. Nu ze niet meer zo goed ter been is worden de opstapjes bij de regionale taxi-service te hoog. “Als ik naar het ziekenhuis moest, belde ik de taxi. Die bracht me, maar wachtte niet. Als ik terug naar huis wilde moest ik iemand opnieuw laten bellen en soms wel langer dan een uur wachten.”

Naar de oogarts

Een verzorgende van Carintreggeland keek wat er voor Elisabeth mogelijk was om dit op te lossen en wees haar op AutoMaatje. Een vervoerservice van de ANWB waarbij vrijwillige chauffeurs minder mobiele plaatsgenoten vervoeren in hun eigen auto. Vrijwilliger Niek Verdam bracht de Hengelose al twee keer naar een afspraak. “Een keer naar de oogarts en een keer naar een wondkliniek. Ik breng haar tot in de wachtkamer. Daar wacht ik tot ze klaar is, en breng haar daarna naar huis.”, legt Niek uit. “Bij de oogarts ben ik zelfs met mevrouw mee naar binnen gegaan, omdat ze bang was dat ze alle informatie van de arts niet goed mee zou krijgen. In de auto kon ik haar rustig bijpraten.”

"Ik zou elke dag wel met AutoMaatje weg willen"

Dankbaar

Heel prettig werk, vertelt Niek. “Toen ik met pensioen ging wilde ik graag iets terugdoen voor de gemeenschap. Aan mevrouw Jongbloed merkte ik dat zorgen van haar afvielen dankzij deze service. Ze is zo dankbaar. Dat is toch prachtig?” Op dit moment heeft Elisabeth de service alleen nog maar gebruikt voor afspraken. Maar ze ziet meer mogelijkheden als ze hoort dat de tarieven gunstiger worden. “Uit eten bij Frans op de Bult, naar de bridgeclub bij ’t Lansink. Ik zou iedere dag wel weg willen.”

Mee naar

de afspraak

Sociaal vervoer organiseren, de tarieven gelijktrekken en één duidelijke partij hebben. Met dat doel ontstond een overleggroep sociaal vervoer, waarin Carintreggeland, Wijkracht, Nijverheid Noaber­wijk, Beckum-Oele en bewoners­bedrijf Berflo Es samenkwamen. “Het idee van ANWB AutoMaatje sprak ons aan”, legt Bert Bril van Berflo Es uit. Mensen vinden het prettig dat chauffeurs wachten of soms mee naar binnengaan. In januari 2022 start de service officieel in Hengelo. Meer informatie via anwb.nl/automaatje.

Minder

mobiel

AutoMaatje is er voor iedereen die geen eigen vervoersmiddel heeft en daardoor minder mobiel is. Je hoeft overigens geen lid te zijn van de ANWB om AutoMaatje te gebruiken. Buurtgenoten brengen minder mobiele medebewoners uit de wijk met hun eigen auto tegen een kleine onkostenvergoeding naar een bestemming. Een rit kan telefonisch worden aangevraagd bij de lokale coördinator, ook via een mailtje naar automaatje@anwb.nl is een rit aan te vragen.

Startbijeenkomst ANWB Automaatje

Op 8 november 2021 is het startsein gegeven voor ANWB Automaatje in Hengelo. Alle vrijwillige chauffeurs hebben tijdens deze dag hun contract ondertekend.

Deel dit artikel