Door de modder in Springendal

Hobbelend door de modder in de bus. Links vooraan Nelly van Wezel en rechts vooraan Riek Japink - Van de Vecht.

Al hobbelend over modderige wegen door Springendal. Het maakt de mensen van SamenUit! niets uit. Dankzij hun uitstapje met bos­wachter Kees Jan Westra zijn ze even de deur ‘samen uit’.

De Brandtorenweg in Hezingen biedt prachtige natuur en juist daar komen de mensen voor. De bus van Carintreggeland zit vol natuur­liefhebbers die zo’n uitstapje met boswachter Kees Jan Westra wel waarderen. Strak in de gordel, want het busje wiebelt nogal over de modderige wegen. “Hindert niks”, klinkt het in de bus.

Natuurbehoud

Het is het eerste uitstapje voor de boswachter. Hij is pas sinds mei op deze locatie van Staatsbosbeheer aan het werk. Zijn tour is er niet minder indrukwekkend om, als het aan de deelnemers ligt. Kees Jan vertelt over oude landbouw­gronden en legt uit over de vegetatie in het gebied.

"Ik kan me nu al verheugen op het volgende uitje"

Verhalen uit de oorlog

Aan het begin van de route weet hij de mensen meteen te boeien met een verhaal over wapen­droppings in Hezingen. De bus stopt op de locatie waar inmiddels een gedenkplaat staat. Kees Jan vertelt uitgebreid over hoe verzetsstrijders ’s nachts hun bed uit moesten. “Dat weet ik nog”, zegt de 90-jarige Riek Japink - Van de Vecht. “Wij hadden vroeger een knecht die er ’s nachts op uitging voor het verzet. Wat een vrijheid hebben we nu he?” Ze is nog nooit in Springen­dal geweest, maar vindt de rondrit prachtig. “Zo kom je nog eens ergens, zelf rijd ik sinds kort geen auto meer en de fiets heb ik ook weggedaan. We hebben weer mooi wat gezien.”

Zo vaak mogelijk mee

Ook Nelly van Wezel (87) is van de partij. “Voor mij is dit heel belangrijk, ik ga zo vaak mogelijk mee. Ik zie iedere keer weer dezelfde mensen en word thuis opgehaald. Prachtig.” Dit uitje naar Springendal is haar op het lijf geschreven. “Ik ben hier vroeger vaak geweest. Eerst met mijn ouders, later met mijn eigen kinderen.” De grafheuvels, oude Twentse huizen en verhalen over de natuur weten haar aandacht weer vast te houden. “De boswachter vertelt mooi rustig en duidelijk. Heel fijn. Juist omdat we tijdens corona zoveel binnen hebben gezeten ben ik blij dat ik weer mee mag. Ik kan me nu al verheugen op het volgende uitje.”

Nog vaker door

de bossen

Boswachter Kees Jan Westra krijgt voorlopig nog geen genoeg van deze uitjes. Staatsbosbeheer werkt namelijk graag mee aan SamenUit! Daarom staan ook komend voorjaar nog de nodige busritjes door de natuur op de planning. Kijk hier voor alle uitjes.

Deel dit artikel