Na het interview hoorden we dat mevrouw Schoolderman is overleden.
In overleg met de familie is besloten het artikel toch te plaatsen.
We wensen de familie en nabestaanden veel sterkte met dit verlies.

Persoonlijke aandacht op De Schutse

Het Rijk heeft dit jaar extra geld beschikbaar gesteld voor verpleeghuizen. Carintreggeland zet deze ‘kwaliteitsgelden’ in om bewoners extra persoonlijke aandacht en zorg te geven. Hoe dat precies gebeurt, verschilt per Carintreggeland-huis.

De Schutse in Rijssen gebruikt de ‘kwaliteitsgelden’ om de overgang voor nieuwe bewoners zo soepel en plezierig mogelijk te laten verlopen. Al vóór de verhuizing gaat de zorgmedewerker bij de nieuwe bewoner thuis op bezoek om persoonlijk kennis te maken. Zo is de verzorgende vanaf het eerste moment een bekend en vertrouwd gezicht. En omdat al bekend is welke leef- en eetgewoonten de nieuwe bewoner heeft, kan daarmee van begin af aan rekening worden gehouden.

Meteen een klik

De 84-jarige mevrouw Schoolderman woonde twintig jaar in een aanleuningwoning in de Wellehof in Rijssen. Haar gezondheid ging echter dusdanig achteruit dat ze niet zelfstandig kon blijven wonen. Dit najaar verhuisde ze naar verpleeghuis De Schutse. Een grote stap voor haar en haar dochters. Daarom ging zorgmedewerker Gerdi Deijk nog voor de verhuizing op bezoek om kennis te maken. “Het is fijn om een nieuwe bewoner alvast te ontmoeten in zijn of haar vertrouwde omgeving,” vertelt Gerdi. “Zo leer ik iemand al een beetje kennen en krijg ik een eerste indruk van leefgewoonten en hobby’s. Het klikte meteen tussen ons; mevrouw Schoolderman en ik hebben dezelfde humor.”

Vertrouwde handen

Ook dochter Ella Ligtenberg was aanwezig bij het huisbezoek van Gerdi. “Mijn zus en ik hebben jarenlang voor onze moeder gezorgd”, vertelt ze. “Iedere dag gingen we naar haar toe en aten we samen. Voor ons is de verhuizing een grote verandering. Daarom was het erg fijn dat Gerdi langskwam, je hebt er dan een gezicht bij. De verhuizing is voor mijn moeder heel goed verlopen. Ze voelde zich meteen thuis; we konden haar in vertrouwde handen achterlaten.”

Meer tijd

Dankzij de kwaliteitsgelden hebben Gerdi en haar collega’s de tijd voor deze huisbezoeken. “Dat is erg fijn; zo’n bezoek heeft echt een meerwaarde. Ook in de dagelijkse praktijk hebben we meer tijd om mensen persoonlijke aandacht te geven. Vaak zijn het de kleine dingen die het ‘m doen. Zo lees ik mevrouw Schoolderman regelmatig voor uit de Bijbel. Daar is ze heel blij mee.”

Familie

Natuurlijk blijft de familie ook na de verhuizing erg belangrijk voor de naaste. En speelt in het verpleeghuis een belangrijk rol. De familie kan komen koken, gezellig een hapje mee-eten, helpen bij activiteiten en de zorg­medewerkers ondersteunen bij de verzorging.

Persoonsgerichtede

Zorg

22 Carintreggeland-huizen hebben in samenspraak met een groep bewoners, de cliëntenraad en de zorgmedewerkers een plan gemaakt voor de besteding van de kwaliteitsgelden. Dit kan variëren van het organiseren van speciale activiteiten tot het samen met een bewoner lezen van een tijdschrift en van een visje op vrijdag tot een gebakje op zondag. Ook het inzetten van een extra middag of late dienst om zo meer tijd te maken voor persoonlijke aandacht is een mogelijkheid.

Deel dit artikel