Werkplezier goed voor medewerkers én cliënten

Waardevol werken. Dat was het thema van het tweede Carintreggeland Café van dit jaar. Een inspirerende sessie onder bezielende leiding van ‘Chief Hapiness Officer’ Sabine Uitslag.

Namens de Raad van Bestuur van Carintreggeland opende Heidi de Bruijn de middag met het aanstippen van het belang van werkplezier in de zorg. “Als wij, Carintreggelanders, ons werk met plezier doen, dan komt dat ten goede aan de cliënten.”

Een miljoen zorgers

Na deze introductie was het podium voor ‘Chief Happiness Officer’ Sabine Uitslag. Het voormalige Tweede Kamerlid heeft als persoonlijke missie een miljoen gelukkige medewerkers in de Nederlandse zorg. Ze hield de aanwezigen een spiegel voor en deed dat bevlogen en met humor. Daarbij greep ze regelmatig terug op haar eigen ervaringen als verpleegkundige. Haar motto: ‘als je in de zorg met plezier je werk doet, dan is dat fijn voor jezelf én voor de cliënten’. Ze riep medewerkers op vooral zelf initiatieven aan te dragen die bijdragen aan waardevol werken. “Misschien wordt er wel niemand boos!”

Op de bank

Vier medewerkers waren door hun leidinggevenden genomineerd om plaats te nemen ‘bij Sabine op de bank’. Thuisbegeleiders Robin Korfage en Tanja Janssen beten het spits af. Ze organiseren onder meer sessies waarin medewerkers ervaringen uitwisselen. “Iedereen maakt in het werk dagelijks wel iets mee dat goed is om te delen met collega’s. Zo kunnen we van elkaar leren.” Daarna was de bank voor Angéla Wensink, verzorgende IG op Het Woolde. Door langdurige ziekte was ze zelf afhankelijk van verpleging thuis en ging ze nog meer de waarde inzien van goede zorg. “Het werk geeft mij heel veel voldoening. Je werkt in het huis van mensen. Het contact dat ik heb met de bewoners en familie is erg mooi. Ik kon echt niet wachten om weer te gaan werken, om mensen te gaan helpen.”

Jongeren enthousiasmeren

Jesse Trommelen, wijkverpleeg­kundige in Hengelo, nam als laatste plaats. Hij besloot samen met enkele collega’s om gastlessen te gaan geven op ROC’s. “We laten jongeren inzien hoe mooi en waardevol het werken in de zorg is. Op die manier willen we bijdragen aan de instroom van nieuwe medewerkers.” Sabine Uitslag sprak haar bewondering uit over hoe de ‘bankzitters’ waardevol werken dagelijks in de praktijk brengen. “Mensen zoals jullie máken Carintreggeland.”

Waardevol

Werken

Het halfjaarlijkse Carintreggeland Café van 24 september stond in het teken van ‘Waardevol werken’. Dit thema staat voor alles wat er aan bijdraagt dat medewerkers van Carintreggeland hun werk goed, veilig en met plezier doen. Medewerkers hebben uiteraard vakkennis nodig, maar het is net zo belangrijk dat ze fit, gezond en gemotiveerd zijn. Ook een goede balans tussen werk en privé is belangrijk. Als medewerkers gelukkig zijn in hun werk, dan komt dat ook de cliënten ten goede. Daarmee draagt waardevol werken bij aan waardevol leven.

Deel dit artikel