Een digitale assistent voor Rinie

Sinds kort heeft Rinie Scheffer-Oude Engberink (79) een nieuwe huisgenoot: Google Home. Een digitale assistent die haar helpt bij allerhande dagelijkse dingen in en om het huis. Samen met Rinie test en onderzoekt Carintreggeland de mogelijkheden.

“Hé Google Home, keukenlicht uit.” En ja hoor, de lamp in Rinie’s keuken gaat uit zonder dat Rinie op hoeft te staan om de lamp zelf uit te doen. “Ik kan Google Home allerlei spraakopdrachten geven,” vertelt de inwoonster van Overdinkel. Ze woont nog altijd zelfstandig. En hoewel ze zich prima redt, kan ze niet alles zelf meer. “Door reuma en slijtage in mijn rug ben ik minder mobiel. Stofzuigen is te zwaar, daar heb ik nu een stofzuigerrobot voor. Ik geef Google Home het commando ‘stofzuiger aan’ en dan begint de robot te stofzuigen. En als er iemand voor de deur staat, krijg ik bericht van Google Home. Op het beeldscherm zie ik wie het is; dat geeft een veilig gevoel. Ook kan ik Google Home bijvoorbeeld vragen wat voor weer het wordt en op het beeldscherm zien hoe laat het is. Erg fijn.”

Digitale assistent

Google Home is een digitale assistent in de vorm van een kleine tablet of e-reader met een ‘slimme’ luidspreker. Cliënten kunnen via deze luidsprekers vragen stellen of opdrachten geven. Dat betekent overigens niet dat Google Home voor iedereen geschikt is. Wijk­verpleegkundige Tess Goolkate: “Dat verschilt per cliënt. Google Home is vooral geschikt voor mensen die al vertrouwd zijn met de computer en de mobiele telefoon. Maar in principe is het eenvoudig in gebruik. Je geeft spraakopdrachten en Google Home zorgt dat die worden uitgevoerd.”

Speciale app

Behalve om de verlichting te regelen en bezoek te melden, is Google Home te gebruiken om bijvoorbeeld de gordijnen open en dicht te doen en de temperatuur te regelen. Via een speciale app is Google Home bovendien ook met de mobiele telefoon te bedienen. Rinie kan er prima mee overweg en hoefde naar eigen zeggen niet heel erg aan het systeem te wennen. “Ik deed altijd al veel op de computer, dat heeft geholpen. Ik bankier via internet, whatsapp met mijn kleinkinderen, speel spelletjes en bestel soms boodschappen online.”

Langer

zelfstandig

Zorgtechnologie zoals Google Home gaat zowel cliënten thuis als zorgmedewerkers steeds beter ondersteunen. Het maakt het leven makkelijker. Carintreggeland stimuleert daarom het gebruik van technologie. Zo wordt bijvoorbeeld Google Home getest bij cliënten thuis omdat Carintreggeland ervan overtuigd is dat dit waardevolle ondersteuning biedt. Mensen kunnen door deze technologie langer zelfstandig thuis wonen.

Deel dit artikel