“Op elk hoofd past een hoed”

“Kijk, dit is de cursusruimte.” Jacqueline Slettenhaar wijst naar de kamer rechts naast de voordeur. “We hebben gewacht tot er in ’t Annink een appartement vrij kwam met drie slaapkamers, zodat ik hier kan werken.”

In ons vorige huis had ik een flink atelier, dus ik moest wel inkrimpen. Maar het gaat prima zo. In het midden van de lichte ruimte staat een witte tafel. Op de planken aan de muur staan hoedendozen, hoeden en houten paskoppen. En overal liggen stukken stof en ladenbakjes met kraaltjes, naalden en garen.

Wedstrijdjurken

“Ik heb altijd dingen ‘gemaakt’”, vertelt ze. “Dat heb ik te danken aan mijn moeder. Als kind al liet ze me zelf kleren maken. Ze hielp wel, maar ik moest het zelf doen. Daar heb ik veel profijt van gehad. Mijn man en ik hebben jarenlang op hoog niveau gedanst. De wedstrijdjurken waren erg duur, dus ben ik ze zelf gaan maken. Na een tijdje verkocht ik ze dan door en maakte ik weer een nieuwe. Omdat ik ook graag hoeden wilde maken, ben ik daar een opleiding voor gaan volgen. Dat is nu een jaar of dertig geleden. Sindsdien heb ik heel wat hoeden gemaakt. Voor de balletvereniging van mijn dochter, voor de carnavalsvereniging en voor de Hengelose revue. Maar ook haarstukjes voor bruidjes en hoeden in opdracht. Niet alleen het werk is heel leuk, maar ook de sociale contacten en de gezelligheid die het met zich meebrengt.”

Schouderbreedte

‘Hoeden staan mij niet’, hoort ze regelmatig. Haar antwoord is altijd hetzelfde. “Op elk hoofd past een hoed. Dat is echt waar. Je moet gewoon goed kijken naar de vorm van het gezicht en het postuur. Een tip? Zorg dat de bol niet te hoog is en dat de rand niet breder is dan je schouders. Anders kloppen de verhoudingen niet.”

Korte cursuspauze

Jacqueline Slettenhaar geeft naast een cursus hoeden maken ook andere cursussen en workshops. Bijvoorbeeld voor het maken van sieraden, corsages, feest- of haardecoraties. “De cursussen liggen tijdens de vakanties stil en de cursisten zijn altijd blij als ze weer kunnen beginnen. Dat is natuurlijk leuk om te horen. En ik heb er zelf ook veel plezier in. Mensen vinden vaak dat ik zoveel doe. ‘Ik word al moe als ik eraan denk’, zeggen ze dan. Maar ik vind het gewoon leuk. Ik kan echt niet stilzitten.”

Lekker wonen

op ’t Annink

Jacqueline en Henk Slettenhaar wonen op de 6e verdieping van ’t Annink in Hengelo. “Ik moest wel wennen aan de overgang van een groot huis met een tuin naar een appartement met een balkon. Maar we wonen hier heerlijk. Het appartement is licht en ruim én op loopafstand van het centrum. Bovendien is het uitzicht fantastisch. Je kunt ver kijken en de luchten zijn vaak prachtig.”


De appartementen in 't Annink worden verhuurd door Twinta, de vastgoedtak van Carintreggeland. Wilt u in 't Annink komen wonen? Bel Twinta, 074 367 73 73.

Deel dit artikel