Zinvol leven
en leren

De dagvoorziening is méér dan alleen samen koffie drinken. Veel meer. Bij dagvoorziening An’t Kanaal in Vriezenveen stimuleren begeleiders en vrijwilligers het brein van cliënten en activeren hun kwaliteiten.

Het gaat daarbij om meer dan alleen de dag invullen. De mensen die hier komen, hebben een ondersteuningsbehoefte en lijden bijvoorbeeld aan dementie, psychische problemen of niet aangeboren hersenletsel. “Het leven is makkelijker wanneer je in de ochtend met een doel je bed uit komt. Dat doel proberen wij hier te bieden”, vertelt Mia Oude Rengerink, Coördinator Welzijn en Activering. “We kijken wat mensen leuk vinden om te doen en laten ze daarmee aan de slag gaan. Dit stemmen we af op het individu. Zo bedenken veel bezoekers de volgende dag dat ze naar de dagvoorziening willen, want hun project is nog niet af.”

Steun vinden

Ria Kromhof, Coördinator Welzijn en Activering, benadrukt dat in een vroeg stadium van dementie de dagvoorziening al van groot belang is. “In de beginfase kunnen de cliënten het beste aan elkaar wennen. Een veilige omgeving voor iedereen is van het grootste belang. De vriendschappen die ontstaan zorgen voor extra steun wanneer iemand achteruit gaat. Daarnaast verlicht het de druk op mantelzorgers, waardoor zij het langer kunnen volhouden.”

Leren van elkaar

Op de dagvoorziening heeft zich een mooi duo gevormd. Eén van de vrijwilligers was timmerman, maar kan zijn arm door een blessure niet meer gebruiken. Nu leert hij één van de cliënten hoe hij bijenkasten en insectenhotels kan timmeren. De één levert de kennis, de ander brengt het tot uitvoering. Waardevol voor de cliënt én de vrijwilliger.

Zelfstandig

De begeleiding is een belangrijk onderdeel van de dagvoorziening. “Cliënten worden vaak geconfronteerd met wat ze niet meer kunnen”, vertelt Ria. “Daarom willen wij hen laten zien dat er nog veel is dat ze wél kunnen. We proberen daarbij het lerend vermogen te stimuleren.” Tegelijkertijd prikkelt de dagvoorziening mensen om zelfstandig te zijn. Bijvoorbeeld door ze nieuwe dingen te leren en door te bewegen. Ria: “Het kan om hele kleine dingen gaan. Maar die zijn wel van grote waarde voor de cliënt. Zo maken we het verschil.”

Midden in de

maatschappij

Dagvoorziening An ’t Kanaal is sinds kort gevestigd in het club­huis van voetbalvereniging Deto. “Wij staan met de dagvoorziening midden in de maatschappij. Deelnemers dragen actief een steentje bij aan de samenleving. Dit geeft deelnemers een duidelijk doel waardoor zij langer in hun kracht blijven.”


Wilt u als vrijwilliger cliënten ondersteunen? Wilt u kijken of de dagvoorziening iets is voor u of uw naaste? Kom gerust langs aan de Schout Doddestraat 48 in Vriezenveen of bel naar 054 678 55 58.

Deel dit artikel