Kort nieuws

Na je pensioen blijven werken

Wilma Engelbertink, Lidwien Bos en Marga Snijders, zijn tijdens hun pensioen de zorg en hun team trouw gebleven. De meeste mensen die met pensioen gaan, kijken uit naar de periode zonder werk en zonder verplichtingen. Zo ook Marga. Maar na een maand thuis ging zij aan de slag als oproepkracht. Hetzelfde deed Lidwien. “Niet fulltime, maar minimaal twee nachten per maand en verder wisselend op oproepbasis.”


Vrijheid

Lidwien: “Ik kan zelf bepalen hoeveel en wanneer ik wil werken.” Wilma vult aan: “Dat is bij mij ook zo. Het werk geeft mij ook nog steeds veel inspiratie.” Marga: “Ik ben heel blij met mijn baan bij Carintreggeland. Ik kan het anderen die met pensioen gaan aanbevelen. Wilma: “Zorgen voor de zieke medemens is zo dankbaar werk.” Marga: “En door aan het werk te blijven, blijf je betrokken en jong. Ik zou jonge mensen een baan in de wijkverpleging echt aanraden. Je krijgt veel opleidingsmogelijk­heden, maakt deel uit van een team en kunt echt bijdragen aan het welzijn van mensen. Het is zo mooi werk.”

Palliatieve zorg

Het netwerk Palliatieve Zorg Twente wil de zorg voor mensen in de laatste levensfase zo goed mogelijk organiseren. Palliatieve zorg maakt het leven van mensen die gehoord hebben dat zij niet meer beter worden draaglijker en comfortabeler, door lijden te voorkomen of te verlichten. Maar ook door familie en naasten te ondersteunen. De zorg kan weken, maanden of jaren duren. Dat is het verschil met terminale zorg; de zorg voor iemand in de laatste fase van het leven.

Ervaringsverhalen

Hoewel er meer aandacht is voor palliatieve zorg blijft het moeilijk om tijdig na te denken en te praten over de eigen wensen betreffende het levenseinde. Ieder mens gaat hier op zijn of haar eigen manier mee om. Daarom hebben de Netwerken in Twente meerdere filmpjes gemaakt van Twentenaren met ervaringsverhalen met de palliatieve zorg. Van patiënten, naasten, mantelzorgers, zorgprofessionals en vrijwilligers. Deze filmpjes zijn gepresenteerd tijdens twee bijeenkomsten ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van de netwerken Palliatieve Zorg Twente. U kunt deze verhalen ook lezen in het boekje ‘Zie mij... En mijn levenseinde”

Deel dit artikel