Glans theater laat ogen glinsteren

“Bij mensen met dementie, roepen versjes uit hun jeugd en liedjes in het dialect herinneringen op. Hun ogen gaan glinsteren en soms zingen ze zachtjes mee. Prachtig om te zien.”

Aan het woord is Ine Diepenmaat. Zij vormt samen met Angelique Brügging één van de Glans theaterduo’s van Carintreggeland. Het Glans theater is een initiatief van Carintreggeland en wil bijdragen aan het welzijn van ouderen met dementie. De Glans theatergroep verzorgt wekelijks huiskamervoorstellingen met liedjes, gedichtjes en sketches. “De voorstellingen doen echt iets met onze bewoners”, ervaart Ine. “We brengen een sprankeling in hun leven, maar ook momenten van herkenning.”

Hondje mee

Ine en Angelique werken beide als coördinator Welzijn & Activering bij Carintreggeland. Daarnaast treden ze wekelijks op als Glans theaterduo. De voorstellingen worden zoveel mogelijk afgestemd op de bewoners en vormen een gevarieerde mix van theater, poëzie, zang en muziek. De thema’s lopen sterk uiteen: van ‘dieren’ tot ‘de seizoenen’ en van ‘Koningsdag’ tot ‘rock ’n roll’. “Tijdens één van onze voorstellingen had ik mijn hondje meegenomen”, vertelt Angelique. “Dat vonden de mensen zo leuk dat ze de keer daarop, toen ik mijn hondje thuis had gelaten, vroegen waar hij was. Zo zie je maar hoeveel indruk de voorstellingen maken.”

Persoonlijke aandacht

Tijdens hun optredens maken de Glansspelers contact met de toeschouwers. Daarbij is er alle tijd en ruimte voor oprechte aandacht. Bij binnenkomst maken Ine en Angelique met iedereen persoonlijk kennis. Angelique: “Zodra we opkomen, gaan we helemaal op in onze rol. We maken grapjes, lachen, doen een beetje gek. Dan zie je de mensen meteen opleven en blij worden.”

Ook mantelzorgers

Aan het eind van elke voorstelling krijgt iedere bezoeker een kaartje met een door Ine en Angelique geschreven gedichtje. Ine: “Het is heel fijn om bewoners op deze manier een moment van geluk te bezorgen en mooie herinneringen bij ze op te roepen. En het mooie van het Glans theater is dat mantelzorgers er ook bij mogen zijn. Zij zien hun dierbare dan ineens van een heel andere kant. Dat ontroert.”

Andere

benadering

Glans is een initiatief van Carintreggeland. Naast theatervoorstellingen verzorgt Glans trainingen, voor mede­werkers, gericht op het inzetten van manieren hoe ze zichzelf het beste kunnen uitdrukken in hun werk. Het kan soms lastig zijn om mensen met dementie iets uit te leggen. Zo kunnen ze weerstand vertonen als ze ergens moeite mee hebben. Een andere manier van benaderen kan dan helpen. Bijvoorbeeld een complimentje geven, zachter praten of een liedje zingen tijdens het aankleden. Zo draagt Carintreggeland bij aan het welzijn van de cliënten.

Deel dit artikel