Hete zomer?
Blijf veel drinken

De zomer staat weer voor de deur. Dorien Boonstra, diëtiste/voedingskundige bij het Expertisecentrum heeft waardevolle tips voor ouderen én hun directe omgeving.

Hoe kunnen we kwetsbare ouderen in een zo goed mogelijke conditie houden? De twaalf diëtisten van het Expertisecentrum zijn het hele jaar door met die vraag bezig. “Nederland vergrijst en mensen blijven steeds langer thuis wonen. Ook bij thuiswonende ouderen komen we langs om adviezen te geven. Want een gezond gewicht bereiken, dat begint al ver vóór een opname in een verpleeghuis”, stelt Dorien Boonstra. In nauwe samenwerking met artsen geven zij tal van voedingsadviezen, aan mensen van alle leeftijden. “We werken en adviseren vanuit de meest actuele inzichten. Iedere voedingskundige is allround, maar heeft ook een specialisme, zoals diabetes, COPD, maag/darmstoornissen, Parkinson en/of dementie.”

Hete zomer

Kwetsbare ouderen hebben het moeilijker bij een hete zomer. Veel drinken is voor hen van groot belang, om uitdroging te voorkomen. “Voldoende vocht is natuurlijk voor iedereen belangrijk, maar bij ouderen neem de dorstprikkel af. Het gevaar bestaat dat ze daardoor te weinig drinken. Ouderen zijn er bovendien vaak huiverig voor om veel te drinken, omdat ze bang zijn dat ze dan heel vaak moeten plassen. Toch is het de bedoeling dat zij dagelijks ruim anderhalve liter vocht binnenkrijgen. En daar kan de omgeving bij helpen.”

Twee kopjes

Dorien Boonstra geeft de tip om bij ieder drinkmoment twee kopjes te drinken. “Dus bij het ontbijt een kopje thee en een kopje melk. En bij de koffie een extra glas water te nemen. Dat werkt heel goed, want zo kom je makkelijk uit op zo’n tien tot twaalf kopjes drinken per dag. En dat is voldoende.” De diëtiste geeft aan dat de omgeving van ouderen hier ook een rol in kan vervullen. “Familie of verpleging van de ouderen kunnen helpen. Als je op bezoek komt bij een oudere, schenk dan meteen bij binnenkomst een glas water voor hem/haar in. En bij vertrek ook. Zo heeft een oudere altijd drinken binnen handbereik.”

Zomertips

Ze benadrukt dat water drinken niet saai hoeft te zijn. “Maak wat leuks van een glas water of een sapje. Stop er lekkere kruiden in. En eet wat extra zomerfruit. Veel drinken en lekker eten, dat mag in de zomer!”

Maak wat leuks

van een glas water

Van diverse smaken thee kun je een ijsthee maken. Laat de thee niet te lang trekken en zet de thee bij voorkeur van gefilterd water of flessenwater. Het staat niet alleen erg gezellig, maar is ook erg lekker als je bijvoorbeeld sinaasappelthee serveert met ijsblokjes en een schijfje sinaasappel.

Deel dit artikel