Samen onder
één dak

Henk (70) en Elly Ganzeboer (66) wonen sinds anderhalf jaar in een kangoeroewoning in Hengelo, samen met het gezin van dochter Nicole. “We zijn klaar voor de toekomst.”

Een jaar of drie geleden liepen beide gezinnen rond met verhuisplannen. Henk en Elly woonden in De Lutte en wilden graag weer terug naar het Hengelose centrum. Dichter bij de winkels en bij de kinderen. “Ik had gezien hoe m’n eigen vader afhankelijk werd van zorg. Het voelde toen voor mij helemaal niet goed dat we een eindje bij elkaar vandaan woonden”, vertelt Elly, die zelf altijd in de zorg werkte. Ben Veldhuis (48) en Nicole Veldhuis-Ganzeboer (46) woonden in een nieuwbouwwoning in Slangenbeek en zochten óók een huis dichter bij het centrum, voor henzelf en dochter Anne (20) en zoon Koen (17). “We hadden het met m’n ouders al vaker over een kangoeroewoning gehad. Zou dat iets voor ons zijn?” Het antwoord was voor alle partijen een volmondig ja! “We kunnen heel goed met elkaar overweg. Dat is een belangrijke voorwaarde voor zo’n stap”, zegt Nicole.

Toekomstbestendig wonen

Toen ze tijdens de openhuizen­route op de voormalige tandarts­praktijk aan de Backenhagenlaan stuitten, viel het kwartje. Hier konden ze samen toekomstbestendig wonen. Ben en Nicole kochten en verbouwden het huis. “Voor het financiële gedeelte moet je de tijd nemen. We hebben onze zaakjes goed vastgelegd bij de notaris.” Ieder heeft een eigen huishouding met veel privacy. Soms zien ze elkaar drie dagen niet. Totdat iemand spontaan roept: wie kookt er vandaag? Dan eten ze gezellig samen. Zoon Tim, schoondochter Cara en kleindochter Nora wonen ook op loopafstand. “Hoe mooi is het als je kinderen en kleinkinderen spontaan even de kop om de deur steken? Daar genieten we echt van!”, zeggen Elly en Henk.

Individuele keus

De twee families onderstrepen dat hun manier van samenwonen een individuele keus is. “Elke situatie is anders. We merken wel dat veel meer mensen over hun toekomst nadenken. Dat is goed. Er ligt voor iedereen een eigen verantwoordelijkheid. De overheid kan niet overal voor zorgen.” Henk en Elly hebben uitgesproken dat ze niet ten koste van alles bij Nicole en haar gezin willen blijven wonen. Elly: “Er zijn grenzen. Als we niet meer voor onszelf kunnen zorgen en veel verpleging nodig hebben, dan heeft Carintreggeland hele goede zorg in huis. Dat weet ik uit eigen ervaring als voormalig Carintreggeland medewerker.”

Nadenken over

Toekomstbestendig wonen

Als je 55-plusser bent, lijkt oud worden nog ver weg. Maar Heidi de Bruijn, bestuurder Carintreggeland, adviseert juist om vroegtijdig na te denken over een geschikte woonsituatie. Zelf verhuisde ze recent naar Twente en kocht een woning die op de toekomst is voorbereid. Aanvullend vertelt Heidi: “Mensen kunnen veel langer thuis blijven wonen met onder­steuning van de wijkverpleging en thuis­begeleiding. We investeren actief in technische ondersteuning om ons voor te bereiden op de toekomst met bijvoorbeeld beeldzorg, leefstijlmonitoring en medicijndispensers.”

Deel dit artikel