Veiligheid voorop met digitale sleutelkluis

Carintreggeland voert een pilot uit met de Clavisio Smart. De slimme opvolger van de Clavisio geeft de wijkverpleging nóg veiliger toegang tot de woning van cliënten.

Eén van die bewoners is mevrouw Poortman-Pluimers (90) uit Rijssen, die sinds februari in De Wellehof woont. Dat ze meewerkt aan een test weet ze wel. Maar wat een Clavisio Smart nou precies is? Eline Jansen helpt haar op weg. “Och ja... het nieuwe sleutelkluisje!’’, zegt ze.

Centrale sleutel

Vier keer per dag komt de wijkverpleging bij mevrouw Poortman langs om haar ogen te druppelen. Ze draagt ook een personenalarmering. “De wijkverpleging moet bij calamiteiten zo snel mogelijk binnen kunnen komen bij kwetsbare bewoners. Daar zorgt de Clavisio voor, die aan de voordeur van deze bewoners is aangebracht. De huidige Clavisio openen we met een centrale sleutel, om vervolgens de huissleutel van de bewoner eruit te pakken”, legt Eline uit. “Maar af en toe raakt er een centrale sleutel zoek. Iedere medewerker gaat dan, uit veiligheidsoogpunt, op een ander type sleutel over. Dat kan maximaal vijf keer. Daarna moeten alle Clavisiokastjes vervangen worden. En dat is een kostbare zaak.’’

Digitaal kluisje

De nieuwe Clavisio Smart is een digitaal kluisje. In Rijssen werkt nu één team met deze digitale kluis. De pilot wordt begin mei geëvalueerd. Eline demonstreert het met plezier. Ze maakt het systeem ‘wakker’ door er met een vinger overheen te wrijven. Het systeem weet nu dat Eline Jansen bij mevrouw Poortman voor de deur staat. “Dat wordt ook geregistreerd, zodat we altijd na kunnen kijken wie als laatste bij een bewoner naar binnen is gegaan.’’ Alle medewerkers die meedoen aan de pilot hebben de Clavisio Smart app op hun telefoon geïnstalleerd. Voordat ze naar binnen kunnen, moeten ze eerst een persoonlijke pincode intoetsen. “En dat maakt dit systeem meteen nog veiliger, want niemand weet mijn pincode.’’ De Clavisio Smart is niet perse gebruiksvriendelijker, zegt Eline. “Maar het geeft wel rust. Je sleutels kun je niet meer kwijtraken.” Mevrouw Poortman is dik tevreden. Ze heeft een mooi uitzicht en voelt zich door de Clavisio ook nog eens heel veilig in de Wellehof.

Zorgtechnologie maakt

leven prettiger

Nederland vergrijst. De druk op de zorg neemt toe. Er werken straks relatief minder mensen in de zorg. Dit vraagt van ons innovatief en creatief te zijn. Daarom zet Carintreggeland zorgtechnologie in. Cliënten kunnen zo langer zelfstandig en veilig thuis wonen. Wijkverpleegkundige Eline Jansen prijst deze innovatieve houding. “In Rijssen werken we bijvoorbeeld met de Medido. Met één druk op de knop laten cliënten weten dat ze hun medicijnen ingenomen hebben. Doen ze dat niet, dan gaat er een melding naar een centraal meldpunt.”

Deel dit artikel