Een huis vol kikkers

Vrijwilliger Anne Mieke Wesseldijk (61) uit Neede struint in haar vrije tijd met veel plezier vlooienmarkten af. Op zoek naar die ene speciale kikker voor haar verzameling.

Er is geen kamer in het huis van Anne Mieke of er staat, hangt of ligt wel iets met een kikkerafbeelding. Servies in de keuken, kussens in de woonkamer, een gieter in de tuin, een quilt op het bed, pluche kikkers in de hal. Zelfs op het toilet ontkom je niet aan de verzameling van Anne Mieke. Hier staat een wc-borstel met een kikker. “Ik tel niet meer hoeveel kikkers ik heb, ik denk dat het er zeker vierhonderd moeten zijn. Gelukkig hebben we een groot huis en houdt mijn man ook van verzamelen,” vertelt Anne Mieke.

Van heinde en verre

Haar verzameling begon heel onschuldig, veertig jaar geleden, op haar 21ste verjaardag. “Ik kreeg een kikkerbeeldje cadeau. Het beeldje bleek onderdeel van een collectie van vijf beeldjes. Het leek mij leuk om de collectie compleet te hebben en dus kocht ik iedere maand van mijn salaris een nieuw kikkertje.” En van het een kwam het ander. Want wat menig verzamelaar zal beamen: als je omgeving eenmaal weet dat je iets verzamelt, wordt je verzamelwoede spontaan beloond met spulletjes van heinde en verre. “Ik heb kikkers uit de Verenigde Staten, Canarische Eilanden en Turkije. Eén kikker is speciaal, namelijk een Delfts blauwe melkkan in de vorm van een kikker. Deze heb ik afgelopen december gekregen van een goede vriendin uit Engeland. Ze heeft Parkinson. Ondanks dat ze het door haar ziekte niet makkelijk heeft, staat ze altijd voor anderen klaar en weet ze ook mij te verrassen. Dat ontroert mij.”

Verrassen

Samen struint het echtpaar met veel plezier vlooienmarkten en zolderopruimingen af. “Het brengt een gezonde spanning met zich mee, vind ik weer iets? Ik laat mij graag verrassen door wat ik tegenkom. Mijn man zegt altijd: de jacht is mooier dan de prooi. Wel ben ik selectief en koop niet iedere kikker die ik zie. Het moet iets aparts of speciaals hebben en niet kapot zijn. Veel duurder dan tien euro moet het ook niet zijn, dat houdt het leuk.”

Vrijwilligerswerk

geeft energie

Naast het verzamelen van kikkers, beleeft Anne Mieke veel plezier aan haar vrijwilligerswerk als gastvrouw. “Tot vier jaar geleden werkte ik in Het Woolde in Hengelo. Een oud-collega attendeerde mij op reisbureau Samen Uit! van Carintreggeland. Daar ben ik nu drie jaar vrijwilliger als gastvrouw. Echt fantastisch! Eén keer in de maand begeleid ik een uitje. Het is fijn om mensen blij te maken, daar krijg ik zoveel energie van!

Deel dit artikel